Melyek az Aloe Vera legfontosabb hatóanyagai?

1162
HOZZÁSZÓLÁS:

Acemannon (poliuronid)

Ez az Aloe vera legfontosabb hatóanyaga, amely a hosszú láncú összetett cukrok, az úgynevezett mukopoliszacharidok csoportjába tartozik. Hasonló felépítésű, de az acemannonnal mégsem teljesen megegyező mukopoliszacharidok fordulnak elő a ginszenggyökérben és a shiitake gombában is.

Serdülőkorig az emberi szervezetben is keletkezik acemannon, de utána leáll a termelődése, ezért kívülről – például Aloe Verából készült táplálékkiegészítőből – kell pótolni a hiányzó mennyiséget. Számos tudományos vizsgálat igazolta ennek az anyagnak az immunrendszerre gyakorolt serkentő hatását, amely elsősorban a szervezet saját védekező erőinek erősítésében, illetve mozgósításában nyilvánul meg. Ez elsősorban az immunelégtelenségben szenvedők szempontjából fontos tényező.aloe-vera-04

Aminosavak

Az aminosavak a létfontosságú fehérjék építőkövei. Az Aloe Verában — sok nem esszenciális aminosav mellett — hét esszenciális aminosav is megtalálható a létező nyolcból (ezeket a szervezet nem képes előállítani). Ezek közül a triptofán és fenil-alanin gyulladásgátló hatású.

Antrakinonok

Ezek az anyagok a belek perisztaltikus mozgásáért (ritmikus összehúzódás és elernyedés) felelősek, és ezáltal kifejezetten serkentik az emésztést.

Keserűanyagok

Ebbe a csoportba tartozik az erős hashajtó (purgatív) hatású aloin, amelyet csak gyógyszerészeti célokra használt aloé-készítmények tartalmaznak. A kozmetikai nyersanyagokból éppúgy, mint a táplálékkiegészítőkből eltávolítják az aloint. Az enyhén kesernyés ízt azonban nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, ezért az Aloe verából készült ivólevek mindig enyhén fanyar ízűek, és sok embernek először hozzá kell szoknia ehhez az ízhez.

Enzimek

Ezek a manapság igen „divatos” proteinek katalizátorként működnek a szervezetünkben, és a tápanyagok alkotóelemeire való bontásában hárul rájuk speciális szerep. A teljes anyagcsere szabályozásáért felelősek. Az aloéban 15 különböző enzim meglétét igazolták.

Zsírsavak

A zsírsavak, mint például a koleszterol, a kampeszterol és a R-szitoszterol gyulladásgátló hatásúak, és többek között ezeknek köszönhető, hogy az Aloe vera égési sebeknél, bőrsérüléseknél, allergiás reakciók során, valamint általában az összes gyulladásos folyamatnál eredményesen alkalmazható. Ezenkívül a fiszitoszterol a vérzsírszintet is kedvező irányban befolyásolja, ezért az Aloe vera-tartalmú táplálékkiegészítők fogyasztása különösen ajánlott a szívinfarktus megelőzésére a fokozott stresszel járó munkát végzők esetében.

Lupeol

Ez az Aloe Verában előforduló kémiai anyag valójában klórvegyület, amely fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatású.

Magnézium-laktát

Erre a magnéziumvegyületre ebben a formában mind ez idáig még egyetlen más növényben sem bukkantak rá. Csillapítja a fájdalmat, és enyhíti például a napozás utáni bőrfeszülés kellemetlen érzését.

Ásványi anyagok

A szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlenek. A mesterséges úton előállított ásványianyag-készítményeket szervezetünk kevésbé tudja hasznosítani. Az ásványok először csak a növényekben való „előemésztés” útján válnak számunkra is feldolgozhatóvá. Már csak ezért is érdemes Aloe vera-tartalmú táplálékkiegészítőt fogyasztani. A seb-gyógyulásban a kén és a magnézium-laktát igen fontos szerepet tölt be.

Míg a „drog” szó a köznyelvben a függőséget okozó, kábító anyagokat jelenti, addig eredeti értelmében a gyógyszerészetben a gyógynövények szárított, hatóanyagot tartalmazó részeit nevezzük így. Tehát amikor ebben a könyvben előfordul ez a szó, mindig a gyógyászati szempontból fontos nyersanyagra értendő.

Az Aloe Verában található barbaloin elnyeli az ultraibolya tartományba eső sugarakat, így természetes fényvédő faktorként is használhatjuk. Ezzel egyidejűleg védi a bőrt a napsugárzás okozta korai öregedéstől is.

Mukopoliszacharidok            

Ezeknek a hosszú szénláncú cukroknak köszönhetjük az Aloe vera immunrendszer-stimuláló és sejtregeneráló hatását. Többek között az acemannon is a cukrok ezen csoportjába tartozik.

Polipeptidek              

Ezek a hatóanyagok az immunrendszer működésének serkentésével a szervezet saját védekező erőit mozgósítják. Az Aloe Verában 23 különböző polipeptid meglétét mutatták ki. Az acemannonnal együtt ezek is védekező rendszerünk működését segítik elő.

Szalicilsav

Lázcsillapító és fájdalomcsillapító hatása közismert. Többek között az aszpirintablettát is ebből készítik.

Nyomelemek

Mint ahogy az a nevükben is benne van, ezekből az anyagokból csak igen kis mennyiségre van szüksége a szervezetünknek. Ennek ellenére ezek is fontos szerepet töltenek be, többek között a sebek gyógyulásában vagy a gyulladásos folyamatok csillapításában.

Vitaminok

A vitaminok az emberi és az állati szervezet számára egyaránt fontosak. Elsősorban a fertőzések megelőzésében, valamint a szervezet védekező rendszerének erősítésében játszanak kiemelkedő szerepet. Ezenkívül az egészséges bőrért és az erős hajszálakért is felelősek. Csak kis mennyiség kell belőlük, viszont ha kevés vitamin van a szervezetünkben, akkor súlyos hiánytünetek alakulhatnak ki. Az Aloe vera főleg B-vitaminféléket tartalmaz.

1162
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

14444
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]