Miért nevezik az Aloe Verát túlélőművésznek?

1090
HOZZÁSZÓLÁS:

Manapság az aloéfajok nemcsak feltételezett őshazájukban, Afrikában élnek vadon, hanem többek között Dél- és Közép-Amerikaloe-vera-18ában, beleértve az USA déli részét is, valamint Ázsiában, a Kanári-szigeteken és a Földközi-tenger környéki országokban is.

Hol és hogyan termesztik az Aloe Verát?

Ausztráliában, Mexikóban és az USA déli államaiban folyik az Aloe vera farmokon való nagyüzemi termesztése. Az USA északabbra fekvő részein, például Oklahomában speciális üvegházakban nevelik ezt a növényt. A 324 aloéfaj közül csak néhány alkalmas gyógyászati és kozmetikai célokra.

Elsősorban az orvosi vagy más néven valódi aloé (A. vera L. syn. A. barbadensis Mill.), amelyet Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Spanyolországban nagyüzemi módszerekkel termesztenek az ültetvényeken.

Szintén gyógyító hatásúak a dél-afrikai aloéfajok: a fásodó aloé {A. arborescens), a tövises (A.feroxMill.), a foltos (A. saponaria), a fokföldi vagy Kap-aloé (A. capensis).

A növényfajok kettős tudományos neve mögött feltüntetik annak a szerzőnek (aucíor) a nevet, aki először írta le latin nyelven az adott növényt. Előfordul, hogy egy növényt egymástól függetlenül többen is leírnak, ekkor társnevekről {synonyma rövidítve syn.) beszelünk. így az orvosi vagy valódi aloé tudományos nevel Aloe vera L. syn. A. barbadensis Mill.-kénl használjuk.

A világjáró angol botanikus, M. Miller sok aloéfaj leírását adta. Többek között a Linné svéd természettudós által elnevezett Aloe vera fajt is leírta, méghozzá Aloe barbadensis néven. A „vera” jelentése ‘igazi, valódi’, ami arra utal, hogy az aloéfajok között ennek a leglédúsabbak a levelei.

Miért jótékony hatású?

Az aloé védőréteggel borított levelén keletkezett sérülések hamar begyógyulnak. Az a növény, amelyik ilyen jól tud segíteni önmagán, bizonyára emberen és állaton is segíthet, gondolták az ókori gyógyítók.

Mi is nevelhetünk otthon, cserépben egy példányt; nemcsak szép látványt nyújt, hanem gondoskodik arról is, hogy amikor elsősegélyre van szükség, legyen kéznél alkalmas háziszer.

Az aloéfajok igen jól tűrik a forróságot és a szárazságot, ezért mostoha körülmények között, például a sivatagban is megélnek. Húsos leveleikben vizet raktároznak el, és a vízhiányos időszakot e tartalék segítségével vészelik át.

Védőréteggel fedett, bőrnemű levele minimálisra csökkenti a folyadékveszteséget, a levelek szélén található tüskék pedig védekezésül szolgálnak a kártevőkkel szemben.

Levélfelszínének sérülésekor a gázcserenyílások (sztómák), amelyeken keresztül a növény „lélegzik”, azonnal bezáródnak, hogy ezáltal csökkentsék a vízveszteséget. Ezek a pórusok a nappali forróságban is összehúzódnak. Többek között ezért is nevezik az aloét „túlélőművésznek“.

1090
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

14446

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]